četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Mašnice i Cvjetići :D

U ovom postu ću vam pokazati kako na najjednostavniji način napraviti mašnicu i cvjetić, s kojima možete raditi što vam je volja. Da li ćete iz nositi kao broš, prsten, ukras u kosi ili ih pak pričvrstiti na rajf, ostavljam vama na izbor :)

Cvjetići 

Ono što će vam biti potrebno jeste:
-komad materijala, po mogućnosti nekog zanimljivog dezena ili bilo šta što se vama sviđa
-igla i konac
-makaze
-dugme
Što se tiče dimenzija materijala, ja sam koristila mali komadić 18x18 cm jer sam željela manji cvjetić. Što veći cvjetić želite potrebne su vam veće dimenzije materijala.

Zatim taj materijal izrežite na kocke 6x6 kao na slici (ove dimenzije kocki ukoliko koristite i gore navedenu dimenziju platna).
Zatim kocke presavijte dijagonalno i krajeve počnite zašivati. Pravite malo veće šavove, otprilike po 1cm.
Zatim, kada ste završili šivanje ivica na trouglu, nemojte ostavljati iglu i konac, niti presjecati konac, nego lagano počnite povlačiti konac tako da se trougao počne skupljati i pretvarati u laticu. (Huuh, nadam se da ćete moći razumjeti ovaj korak). Uglavnom, rezultat treba da bude ovakav:
Zatim, odmah na to, nastavite šivati sljedeći trokutić i ponovite sve isto kao i sa prethodnim (Izvinjavam se, ovaj korak sam zaboravila slikati). Redajte tako latice dok vam ne bude dovoljno. Ja sam iskoristila samo 6 latica tj. 6 trokutića. Na kraju samo treba pričvrstiti dugme u sredinu i pobrinuti se da svaka latica bude ušivena za rupicu dugmića. Na kraju otprilike trebate dobiti ovakav rezultat:
I to bi bilo to što se cvjetića tiče, ukoliko vam neki od koraka nije jasan, pitajte u komentaru. Rado ću vam ga ponovo pojasniti :)

Mašnice
Pomoću šablona, koji ću vam dolje predstaviti, možete izrađivati savršene mašnice, kojima možete ukrašavati sve što vam padne na pamet. Ono što vam je potrebno je:
-komad kartona
-olovka i makaze
-linijar
-satenska traka za mašnice
-konac
Postupak je vrlo jednostavan i ne treba ga nadugo i naširoko objašnjavati, čim pogledate slike biće vam sve jasno :) 

Zatim iscrtajte oblik na kartonu koji vidite na slici ispod. Mene to podsjeća na  hlačice okrenute naopako :D
Širina "nogavica" zapravo vam određuje i veličinu mašne, stoga što veću mašnu želite, potrebna vam je i veća širina nogavica.
Zatim postavite traku ispod šablona i presavijte je unakrsno.

Kada ste ju presavili unakrsno, krajeve učvrstite spajalicama kao na slici.I ostalo je još samo da sredinu strgnete koncem i to je to. Još vam je preostalo da izvučete šablon i imate savršenu mašnicu. Njenu sredinu naknadno možete ukrasiti različitim detaljima. Da li nekim perlicama, dugmićem... izbor je na vama :)
Izvinjavam se što nema konačne fotografije, da vidite kako izgleda mašnica, ali nikako je nisam mogla upload. Pokušaću neki drugi put. Nadam se da vam se sviđaju ideje i da ćete ih primjenjivati.
^^MissLilly^^

4 komentara:

  1. Baš lepo što si to podelila sa nama :)
    Ja inače znam da pravim te latice, tj. cvetiće, samo što ih presavijem 3 pita, a ne 4, 5 puta kao ti :) Tako mi je lakše !!

    mymakeupandu.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala što si odvojila vrijeme za čitanje mog posta. Nisam baš najbolje razumjela na šta tačno misliš :S btw. sviđa mi se tvoj blog.
    Ja nikako da odvojim malo vremena da napišem novi post (a imam hrpu ideja za nove postove i još jedan DIY). :D

    OdgovoriIzbriši