četvrtak, 16. veljače 2012.

Sve o parfemima


Svi znamo da miris utiče na raspoloženje, pa čak i na način razmišljanja. No. parfemi mogu da kreiraju I mišljenje drugih ljudi o vama. Ne kaže se bezveze da je miris nevidljivi portret osobe koja ga nosi  Znanje o parfemima koje sam ja skupljala u raznim časopisima, na internetu ali i na osnovu vlastitog iskustva, predstavit ću ovdje. Zanima vas kako pojedine mirisne note utiču na vaš mozak ? Kakvu poruku ostavljaju ? Koje parfeme nositi u kojem godišnjem dobu ? Razlike između EDP i EDT ? I još što šta :) Pa krenimo.
Za početak odmah jedan savjet. Vaš miris nikada ne treba da bude prvo što će drugi primjetiti na vama. Stoga je najefektnije ako I kosu namirišete toaletnom vodom. Tako će drugi osjetiti vaš miris tek kada se okrenete i udaljite od njih te će im vaš miris zasigurno ostati u pamćenju.
Kako između stotinu primamljivih mirisa pronaći onaj koji će izraziti našu ličnost? 
Prvo, pazite na godišnja doba. Za proljeće/ljeto birajte parfeme laganih mirisnih nota uz koji ćete se i vi osjećati lagano i poletno. Idealni su oni inspirisani prirodom, ili na bazi citrusa, koji su veoma osvježavajući.  Kada je u pitanju period jesen/zima, potražite parfeme jačih mirisnih nota.
Ako birate parfem, razmislite i o prilikama u kojima ga želite nositi. Zapamtite, svaki miris nas na određeni način označava. Slično kao odjeća ili šminka. Zbog toga je važno da za noćne izlaske birate parfeme intenzivnijeg i jačeg mirisa koji duže traju.  Najbolji su oni na bazi mošusa.
Za vjenčanja i dnevna slavlja, odaberite romantične mirise koji odražavaju sofisticiranost.  To su prije svega cvjetni mirisi, ali oni  nježni, prozračni i ženstveni.  Što se tiče romantičnih situacija, tada radije uzmite orijentalne parfeme, jer će oni izraziti i povećati vašu senzualnost.
Također, naučnici smatraju da određene arome mogu da poboljšaju mentalne sposobnosti. Pa ako želite da budete pametnica i ostavite takav utisak, koristite parfeme sa sljedećim mirisnim notama:
-Miris peperminta, koji ponekad može da djeluje mnogo efikasnije od šolje kafe. Trenutno stvara osjećaj budnosti i osvježenja, što omogućava da brže i energičnije obavljate svakodnevne obaveze.
-Poznato je da miris ruzmarina jača memoriju.
-Miris grejpfruta i naranče može da djeluje jednako osvježavajuće kao i umivanje hladnom vodom. A svi znamo kako nam baš umivanje hladnom vodom ponekad potrebno da 'dođemo sebi'.
-Ekstrakti citrusa stimulišu nerve.


Ako želite biti zavodnica birajte sljedeće mirisne note.
-Kombinaciju cvjetnih i slatkastih mirisnih nota, kao što je vanila, koje se smatraju veoma ženstvenim.
-Mirisi slatkiša, poput karamele ili bobičastog voća, bude senzualnost.
-Jake cvjetne note poput mirisa ljiljana i tuberoze, obaraju s nogu.
-Dio zavodljivosti krije se u tome da djelujete neosvojivo. Stoga vaš miris mora da odražava i vašu misterioznost koja nije prepoznatljiva 'na prvu loptu'. Zato izbjegavajte mirise u kojima dominiraju mirisne note jabuke.


Ruža i dalje važi za klasiku među romantičnim mirisima, a pomiješana sa zelenim i bijelim čajem daje savršeno svježu mješavinu. Dok upotreba  isključivo cvjetnih mirisnih nota čini parfem dosta teškim.

Razlika između EDP i EDT

Kod nekih brendova parfemska voda EDP (eau de parfum) je jedina vrsta parfema koju proizvode. Ona sadrži veću koncentraciju parfemskog ekstrakta (10-20% u 90% alkohola) za razliku od toaletne vode EDT (eau de toillette) koja sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u 80-90% alkohola.
Toaletna voda gubi na intenzitetu i bogatstvu kompozicije u odnosu na parfemsku vodu, ali mnogima ona odgovara više za dnevnu upotrebu, posebno za posao.  Što se tiče muškaraca, toaletna voda ima veću koncentraciju parfemskog ekstrakta  od one za žene, zbog čega je slična parfemskoj vodi. Po pravilu, to je najveća koncentracija koju imaju muški mirisi.















I za kraj, moja skromna kolekcija parfema.








 



Drage moje, kako ste provele Valentinovo, kakve poklone ste dobile ? Jesu li dečki bili originalni ?
byee




Nema komentara:

Objavi komentar