srijeda, 8. veljače 2012.

Legenda o Valentinovu

Za par dana nam stiže Valentinovo ili ti Dan Zaljubljenih. Velika većina, pa čak i oni koji su slobodni mu se raduju. No, koliko mi zapravo znamo o tom danu. Do malo prije za mene je Valentinovo bilo samo Dan zaljubljenih. Dan kada je ljubav u punom cvatu, dan kada muškarce sa crvenim ružama u rukama viđate na svakom čošku, dan kada od dečka dobiješ veeliku Bajaderu :D i dan kada ljudi posvećuju nešto više pažnje ljubavi, koja bi inače trebala biti na prvom mjestu, jer šta pokreće svijet ako ne ljubav ? Međutim, zainteresovalo me od kad postoji ta tradicija proslave Dana Zaljubljenih, odnosno Valentinova. Malo sam proguglala i potražila par legendi o tome, koje sam odlučila podijeliti i sa vama. Ovo sam prvo bila zamislila kao post u kojem ću vam dati par ideja što da poklonite dragome ili dragoj, ali sam se onda odlučila na ovo. Ali ne brinite na kraju posta vas čeka par ideja za poklone. Ali, prvo legende :D






Sudbonosni papirić

Legende o Svetom Valentinu postoje, ali većinom su zaboravljene, te se izgubio njihov pravi smisao. 


Još kada su Rimljani vjerovali u bogove postojala je svečanost posvećena pastiru po imenu Luperkalije. Naime, u to vrijeme rimski gradovi su još bili maleni i nerazvijeni i vukovi su lutali obližnjim šumama. Narod nije znao kako bi se zaštitio, pa je od svojih bogova pozvao pastira Lupercusa da vukove drži podalje, te da čuva pastire i njihova stada. U njegovu čast, 15. veljače priređivala se svečanost , što se kasnije povezalo i s dolaskom proljeća, jer je zaista po tadašnjem kalendaru počinjalo proljeće. 

No, tijekom tog blagdana postojala je još jedna ceremonija. Mladići su ispisivali imena djevojaka na komadiće papira, te ih spremali u ćup. Nakon toga slijedilo je izvlačenje papirića, a ime koje je mladić izvukao, značilo je da će to postati njegova „draga”.

„Sveti Valentin“


U samom gradu Rimu, kada je kršćanstvo još bila mlada religija, živio je jedan svećenik po imenu Valentin. U to vrijeme vladao je car Klaudije II, koji je naredio svećenicima da ne smiju vjenčavati mladiće, jer tada će radije ostajati kod kuće s obitelji, nego ići u rat. Svi svećenici držali su se te zapovjedi, no samo je Valentin potajno vjenčavao mlade zaljubljene parove. Kada je car saznao za to, ulovili su ga i bacili u tamnicu i to 14. veljače, dan uoči velikog rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, te mu u večernjim satima odrubili glavu.     
Nije prošlo mnogo vremena, a nesretnog Valentina proglasili su svecem, a njegov blagdan je postao 14. veljače, dan kada je izgubio život. Naravno, proglašen je i zaštitnikom zaljubljenih.
Druga pak legenda govori o tome kako se mladi svećenik Valentin, nakon što su ga zatvorili u tamnicu, zaljubio u kćer tamničara. S obzirom da je znao da će uskoro umrijeti, napisao joj je ljubavno pismo, a potpisao ga je “od tvojeg Valentina”, što se i danas često piše na čestitke za Valentinovo.


Djevojka otkriva mladoženju 

Legenda govori da su se djevojke za udaju sastajale baš 14. veljače i na taj dan pogađale tko će im biti životni suputnik. Da bi to saznale promatrale su ptice: ako bi, najprije, ugledale crvendaća, to je značilo da će se udati za mornara. Vrabac je donosio sretno vjenčanje, ali ne s baš bogatim mladoženjom. Ako pak bi ugledale štigleca to je značilo da će se djevojka udati za bogatog muža.

Iako su se vremena promijenila, pa tako i sam smisao Valentinova, možda je ovo pravi način da razmislite o ljubavi i o osobi s kojom želite ili ćete provesti Valentinovo. Ne mora to biti samo suprug, dečko, ljubavnik. Mogu to biti članovi obitelji i prijatelji. Neka vas taj blagdan podsjeti na ljubav koju ćete davati cijele godine, a ne samo ovaj jedan dan.


I za kraj kao što sam na početku rekla par ideja za poklone :)


-Crvene ruže, srca i bombonjere su svakog Valentinova tu, i ruku na srce mislim da je to jedan od najčešćih poklona.      
 Poklone ovog tipa vam predlažem ako ste negdje na početku veze, još ne poznajete partnera u dušu ili vam treba poklon za malo novaca. 


- Također su tu čestitke. Možete kupiti čestitku ili je možete praviti sami. Ja vam predlažem ovu drugu opciju, jer ćete se usput  i zabaviti, a na kraju kada je završite biti ćete ponosni na sebe jer 100% znate da niko više na cijelom svijetu neće imati takvu čestitku. Izrada vam neće uzeti puno vremena, a i ne treba vam puno materijala.Tu možete izraziti svu svoju kreativnost, ukoliko ste dobre u crtanju možete nacrtati sebe i svog dragog kako se ljubite, ili pak neku klupu parku ili neko mjesto na kome ste se prvi put sreli ili poljubili. Ako imate talenta za poeziju, napišite mu/joj pjesmu.  Ideja ima na milone, samo ih se treba sjetiti xD
-Ram sa vašom zajedničkom fotografijom, ili ako ste duže vrijeme u vezi i imate dovoljno fotografija da popunite cijeli fotoalbum, onda se odlučite za fotoalbum. Moj vam je predlog da kupite onaj na kojem će te u unutrašnjosti tj. pored slika moći napisati nešto. Tako pored svake fotografije možete dodati poneku ljubavnu porukicu.
-Poklonite mu/joj dugo traženu knjigu, CD ili igricu i na tome napišite posvetu ili neku ljubavnu poruku, nešto što će ga/ju sjetiti na vas kad god vidi CD na stolu ili ga bude slušao/la, odnosno čitao/la ukoliko je u pitanju knjiga.


-Ukoliko dobro poznajete partnera i znate što želi možete mu/joj pokloniti i parfem, kozmetiku ili donje rublje koje će nositi samo za vas :)
-Napravite romantičnu večeru, samo za vas dvoje. A 
ostatak još jedne sigurno hladne februarske noći provedite uz kamin.
-I na kraju još jedna ideja za one koji su u dugoj vezi. Najbolje što možete pokloniti muškarcu jeste vi same :D
No, ukoliko još niste spremne za to,  ne poznajete partnera dovoljno ili jednostavno ne želite to, ne dozvolite se nagovoriti na to ni uz ispriku da je Valentinovo.

-Još par DIY ideja za poklone možete naći  ovdje.




Toliko od mene za ovaj post. Ukoliko znate još neku legendu o Valentinovu, podijelite je u komentaru. Rado bih saznala još neku.
byee

Nema komentara:

Objavi komentar