utorak, 26. lipnja 2012.

Kupovina badića ! - part1.


Možda sam malo i zakasnila sa ovim člankom, ali onima koje još uvijek planiraju kupovinu kupaćeg (kao i ja :D) predlažem da nastave čitati članak. Prvo treba utvrditi koji bi kroj kupaćeg kostima najbolje odgovarao našem obliku tijela, koji bi najbolje prikrio nedostatke i istakao atribute :D

Malo će se nas 100 odsto pronaći u jednom od pet tipova jer smo ili visoke ili niske, imamo duge ili kraće noge i trup i tako dalje. Uosatalom, kad je riječ o našem sopstvenom tijelu teško je biti objektivan i uglavnom smo previše kritične. Zato je najbolje problemu pristupiti egzaktno i uzeti metar u ruke! Jedna od najlakših i najpreciznijih metoda određivanja oblika tijela je mjerenjem.
Potrebno je: zapisani rezultati mjerenja grudi, struka i bokova, digitron, papir i olovka.
Podjeli obim bokova sa obimom struka (bokovi/struk)
Podjeli obim grudi sa obimom struka (grudi/struk)
Podjeli obim struka sa obimom bokova (struk/bokovi)
Podjeli obim struka sa obimom grudi (struk/grudi)
Kako da se izmjeriš:
- Mjeri se nakon jela, ručka ili večere, kako bi brojke bile što realnije, a kod mjerenja uvijek izdahni.
- Izmjeri grudi opasujući se metrom ispod pazuha preko sredine grudnog koša što je obično na bradavicama.
- Širina struka mjeri se postavljanjem metra 2,5 centimetra iznad pupka.
- Bokove mjeri na mjestu gdje su najširi.
REZULTATI:
Jabuka - ako je rezultat odnosa obima struk/grudi ili struk/bokovi veći od 0,75 a grudi šire od bokova
Kruška - ako je rezultata odnosa bokovi/struk veći od 1,25 a odnos struk/grudi je iznad 0,75
Pješčani sat – ako se odnos obima grudi i bokova razlikuje plus – minus do pet centimetara, a razmjer struk/bokovi i struk/grudi je manji od 0,75.
Pravougaonik – ako je razmjer struk/bokovi i struk/grudi iznad 0,75 a obim grudi i bokova se razlikuje za plus – minus do pet centimetara.
Jagoda - ako je razmjer obima grudi/struk iznad 1,25 a odnos struk/bokovi veći od 0,75
Kruška
Bokovi i bedra centralni su dio tvog tijela na koji treba da se fokusiraš kako bi odvratila pažnju od oblih bedara na gornji dio tijela. Drugim riječima, gornjem dijelu moraš odjećom da daš na volumenu (volani, krojevi sječeni ispod prsa i sl. kako bi tvoj struk izgledao još uži, a bokovi i guza bili u simetriji s grudim košem i ramenima. Ovaj tip građe je poznat i kao trougao.
Ovaj tip ima šire bokove nego ramena i najčešća greška koju žene ove građe rade je da čim izađu iz vode nabacuju pareo. Velika greška! Pareo, baš kao i gaćice s duljim nogavicama, djeluju kao velika krpa koja skreće pažnju na vaše kritične točke. Klasični slip je bolji izbor. Neka donji dio kupaćeg bude što jednostavniji, bez remena i sličnih dodataka, a gornji dio neka se veže oko vrata. Takav tip vezanja vizualno širi ramena i dovodi ih u balans s bokovima.

Ili ukoliko vam je mrsko uzeti metar i izmjeriti se, pročitajte ukratko šta karakteriše koji oblik, a tu je i par sličica, naravno :D

Jagoda

Široka ramena i/ili velike grudi i uski bokovi ono su što se danas smatra najpoželjnijom tjelesnom konstrukcijom. Uski bokovi i široka ramena mogu ti dati atletski, pa čak i dečački izgled. Pune suknje i pantalone širokih nogavica dodaće ti obline tamo gdje možda nedostaju i uskladiti tvoje tjelesne proporcije. Ovaj tip građe je poznat i kao obrnuti trougao.


Pravougaonik
Ramena i grudi su ti iste ili otprilike iste veličine kao i bokovi, struk nije naglašen i samo je 2,5 do 20 centimetara uži od grudi. Imaš snažnu figuru i kad se gojiš višak se ravnomjerno raspoređuje po tijelu. Ovakva građa je inače tipična za žene kako stare, nakon porođaja i kad se debljaju. Trik je u tome da naglasiš struk kako bi dobila obline i da nosiš suknje iznad ili do koljena, nikako duže.


Pješcani sat
Ova vrsta građe smatra se idealnom zbog skladnih proporcija. Gornji i donji dio tijela su u istoj mjeri, a za razliku od kruške i jagode kod tebe ne postoji dio tijela koji odvlači pažnju. Osim tvog uskog i ženstvenog struka, naravno. Idealna si lutka za odjevanje jer se kreatori ubijaju od posla kako bi svojim krojevima stvorili upravo ovakvu konstrukciju za svaku ženu. Tebi sve dobro stoji, a strukiranim krojevima i kaiševima naglasićeš svoju ženstvenu figuru.


Jabuka
Tebi kao da se sve skuplja oko struka zbog čega gornji dio tvog tijela izgleda veći od donjeg. Često se ova građa pogrešno smatra bujnom i rezervisanom samo za one sa prekomjernom težinom, međutim, isti tip građe imaju Anđelina Džoli i Nikol Kidman. Izduži svoje tijelo dekolteom isječenim u V i dugačkim, okomito postavljenim printom i detaljima.


Krhka građa

Eva Longoria, kostimi su ASOS i H&M
Sitni, ali dinamitni? Imate sreće jer posljednjih nekoliko sezona u modi su bikiniji čiji gornji dio je u obliku trake, a samo sretnice s malim grudima ga mogu nositi. Želite li ipak izgledati posebno zanosno na plaži, uvijek možete odabrati neki sa spužvastim umecima u košaricama. Volite li jednodijelne kupaće kostima, neka budu što manji, tj. nabavite neki s izrezima na bokovima i sl., jer klasični jednodijelni kostim bi na vama mogao djelovati nezgrapno. Uzorci neka budu što sitniji i decentniji ili barem u istom spektru boja.
Dječačka građa
Cameron Diaz, kupaći kostimi Zara i H&M
Nemate obline? Stvorite ih! Žene dječačke građe s mnogo mišića poput Cameron Diaz mogu bez problema nositi i najmanje trokutaste bikinije. Osim što izgledaju seksi, dodaju obline na pravim mjestima poput grudi i bokova. Želite li jednodijelni kostim, preporučujemo neki s izrezima na struku koji će vizualno proširiti bokove i povećati grudi.
Velike grudi
Helena Christensen, kupaći kostimi su s ASOS-a
Znamo da su u modi grudnjaci u obliku trake, ali nažalost oni ne pružaju dovoljno potpore vašim grudima. Birajte modele koji su krojeni kao klasični grudnjak i koji po mogućnosti imaju nešto šire naramenice koje se ne urezuju. Potpora u obliku spužve također dobro dođe, a usput daje oblik grudima. Izbjegavajte volane i detalje koji će grudi dodatno povećati, kao i trokutaste bikinije s tankim vrpcama.
Oblik pješčanog sata
Kelly Brooke, kostimi H&M i ASOS

Uuf, nadam se da vam nisam previše bila dosadna.
Također se nadam da sam vam pripomogla da, ukoliko već niste znale, konačno odredite svoj oblik tijela i držite se pravila koja za njega važe pri kupovini badića, kako poslije ne bi zažalile ili kako ta kupovina ne bi bila čisto bacanje novca. U sljedećem nastavku, očekuju vas najnoviji modeli badića, a do tada..
byee :**

Nema komentara:

Objavi komentar