ponedjeljak, 23. srpnja 2012.

DIY Maxi haljina :)

Ćao drage moje :) Mojih 10 savršenih dana je završeno, sad se vraćam u stvarnost. Ako se sjećate jednog od mojih ranijih postova, Summer Wishlist, gdje sam kao jednu od svojih želja istakla šivenje. Nije baš da sam ga potpuno savladala, ali to što sam naučila bilo mi je dovoljno da sašijem svoju prvu haljinu. Prije nego što počenem sa objašnjavanjem, pitala bih vas, volite li maxi haljine i da li ih često nosite. Ja moram priznati da baš i nisam veliki fan tih haljina i da je ovo zapravo moja prva maxi haljina, ali počinju mi se jako sviđati i mislim da ću kupiti jednu takvu uskoro.

Što mi je sve bilo potrebno:
-šivaća mašina :) Nije baš da se bez nje ne bi mogla sašiti haljina, ali dosta teže je šiti ručno elastični konac.
- 2 ili 3 elastična konca. Ja sam koristila u bijeloj boji i za moju haljinu trebala su mi dva cijela i nešto trećeg :)
-obični mašinski konac, u mom slučaju tamnoplave boje.
-materijal, neki lagani, lepršavi i ljetni. Dimenzije meni potrebnog platna su 150x145cm.
-krojački metar, makaze.

Prije nego počnete trebale bi se malo bolje upoznati sa vašom mašinom tj. naučiti ravno šiti i također, pošto vam treba elastični konac malo proguglati kako se njime služiti i malo vježbati prije samog početka. Tutorijal koji je meni najviše pomogao oko lastiš konca možete pogledati ovdje.

Kad smo to sve naučili, sada konačno možemo početi šiti.
Ono što sam ja prvo uradila bilo je optraćivanje tj. obrađivanje rubova. Nakon toga sam prošila sastav i pola posla je već bilo odrađeno.



Druga polovica je nešto zahtjevnija i oduzeće vam više vremena. Sad slijedi šivanje lastiš koncem. Ja sam prvu liniju, da bih bila sigurna da je prava, ocrtala hemijskom olovkom. Svaku sljedeću liniju sam ravnala po toj, a razmak između njih je bio širine polovice papučice na mašini.


To je to u biti, samo što je dosta teže praktično to odraditi. Moj vam je savjet da ostavljate što više lastiš konca sa strana jer će vam vjerujte kasnije trebati. Ja sam napravila 18 linija lastiš koncem. Vi ćete vidjeti koliko je vama dovoljno. Na kraju sve što trebate je poravnati zavezati krajeve lastiš konca i voila.


Vaša haljina je gotova :) Izgleda jako jednostavno zar ne ? No, ipak je malo teže nego što se čini :P





Ukoliko sam nešto nedovoljno objasnila, pitajte u komentaru sve što vas još zanima, rado ću vam odgovoriti :) I na kraju vas moram pitati, da li vam se sviđa konačan izgled haljine ? Da li će te pokušati sašiti svoju vlastitu maxi haljinu ? Ukoliko hoćete, želim vam puno uspjeha i što manje paranja šavova :P
byee :**

Broj komentara: 14:

  1. Haljina je odlicna. Ne bih rekla da cu pokusati, jer sam po tom pitanju bas smotana....:D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvalaa :D Ma i ja sam u početku isto to mislila za sebe, pa je ipak sve ispalo Ok :))

      Izbriši
  2. Uuuuu..ne mogu vjerovati kako je super ispala na kraju :)
    I lijep print :)

    OdgovoriIzbriši
  3. WWOOWW !

    it's very amazing blog thanks for sharing it !

    Drinking Champagne

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti za divan komentar!
    Haljinu si stvarno odlicno napravila, kapa do poda!

    <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ti je haljina, o ovome sam i ja skoro pisala, tj. pronasla sam jednu djevojku koja je uradila odlican video kako sasiti suknju/haljinu. Pa pogledaj, evo moj blogg : http://bo999bo.blogspot.com/ . :)
    Valjda ce ti pomoci i ja se ucim, puno je lakse kupiti materijal i napraviti sta zelis, nego kupovati. A boga mi i jeftinije. :D

    :-**

    OdgovoriIzbriši